Vælg den rigtige type badedragt

Indholdsfortegnelse

Der findes efterhånden flere typer af badedragter end kropsformer, og mange af dem kommer endda med forskellige snit, udskæringer, materialer, design og meget meget mere. Derfor kan det hele godt være lidt af en jungle at finde rundt, for hvilken type badedragt passer bedst til dig?

Som udgangspunkt kan man sige, at en badedragt til rekreationelt brug (badeferien, turen til strand osv.) mest handler om personlige præferencer og hvad man selv ønsker at vise frem. Men er badedragten til svømmetræningen eller gravide, ja så gælder nogle helt andre forudsætninger. Af disse grunde og mange flere er en badedragt ikke bare en badedragt, men hvordan finder man så frem til den rigtige? Det og mange andre spørgsmål vil vi her hjælpe dig med at besvare.

Hvilke typer af badedragter findes der?

Der findes et hav af forskellige designs på badedragter, og det kan være lidt svært at gennemskue hvilke der høre til de forskellige kategorier. Overordnet kan man sige, at der findes 7 forskellige kategorier af badedragter til kvinder:

Konkurrencebadedragter

Træningsbadedragter

Svømmedragter

Badedragter til gravide

Badedragter med ben

Badedragter med skørt

Badedragter med flæser

Andre vil nok også opdele dem i badedragter med høj/lav benskæring og i forhold til rygudskæring, men der vil vi mene, at de typer passer til alle de 7 kategorier i forskellig udstrækning.

Konkurrencebadedragter er kun relevant for dem der dyrker svømning på konkurrence og eliteplan, da disse er yderst specialiseret i deres design og materialesammensætning, hvilket kun gør dem egnet til én ting - konkurrence. Skulle det alligevel have din interesse. så kan du finde Danmarks bedste udvalg lige her, samt læse om hvordan du passer bedst på din konkurrencedragt.

Det samme kan siges om træningsbadedragter, men disse er trods alt mere alment anvendelige, men det kommer vi tilbage til, for lad os i stedet for gennemgå de forskellige kategorier.

Svømmedragter

Selvom navnet nok mest antyder, at svømmedragter er til at svømme i og badedragter til at bade i, så forholder det sig faktisk lige omvendt. En svømmedragt er ofte meget mere løse i stoffet og derfor ikke ligeså tætsiddende. Det kunne f.eks. være denne fra Jolyn, der har en høj benskæring og en crossback-ryg (Det skal vi nok komme ind på længere nede). Derfor er en svømmedragt også bedst til badeferien, hyggeturen til stranden og leg og sjov i svømmehallen.

Men inden vi bliver alt for kategoriske, så skal de siges, at der i dag ikke er meget forskel på en svømmedragt og en badedragt. Faktisk vil nogle af modellerne falde ind under begge kategorier. Derfor kan man også sagtens bruge en svømmedragt til træning, så længe rygskæringen er hydrodynamisk.

Badedragter til gravide

At være gravid er forbundet med en livsbekræftende og lykkelig tid, men det har også sine udfordringer. For i takt med at maven vokser, så vil tøjet begynde at stramme - og det gælder også badedragter. Så hvad gør man så? For det giver ikke mening, at have 4 badedragter i forskellige størrelser, som kun vil passe i 2 måneder. Derfor er badedragter til gravide en genial løsning.

De er nemlig designet med et ekstra lag elastisk stof langs maveregionens sidepenaler, der vil udvide sig i takt med maven, uden at det vil stramme eller virke ubehageligt. Derudover har de også polstret skåle til at løfte og støtte barmen, i takt med at den også vokser. Sidst men ikke mindste kan man vælge, om den skal have 2 stropper, der samles på ryggen eller man hellere vil have en med halterneck. Fordelen ved den sidste er, at den kan skåne og aflaste ryggen, men det kræver at nakken kan holde til det.

Badedragter med ben

Badedragter med ben var nogen af de første designs, der så dagens lys i 1800-tallet. I dag har dette design en helt særlig betydning for konkurrence-svømmere, da de fleste konkurrencedragter har lange ben for øget hydrodynamik. Men! Der findes selvfølgelig også almindelig badedragter med ben, hvor de dækker hofteregionen og ned til det øverste af lårene.

Ofte har valget af denne type badedragter mest med personlig komfort at gøre. For nogle handler det om at dække mere af kroppen omkring hofteregionen, mens andre ynder at bruge dem som træningsbadedragter, da forskellige modeller kan minde om konkurrencebadedragter. Er du i tvivl om, hvilken der passer bedst til dig, kan læse mere om de forskellige testvindere lige her.

Badedragter med skørt

For at blive i de samme overvejelser omkring kropsform og fyldighed, som man finder med badedragter med ben, så har vi badedragter med skørt. De bliver også kaldt badekjoler, hvor deres lighed mest skal findes i almindelig minikjoler, men de kan også betegnes som badedragter med ben og skørt. 

Fordelen ved den type af badedragter er, at de diskret og på en elegant måde skjuler mave og hofteregion. Nogle af modeller har endda en syning på langs lige over taljen, der i giver en mere timeglasform til trods for det løse stof omkring maven.

Derudover findes de også med polstret skåle, der støtter barmen og sammen med badekjolens udformning, fremhæver de kvindelig former på bedste vis.

Badedragter med flæser

Badedragter med flæser har været på mode lige siden 1800-tallet, hvor man i deres udtryk ville adskille de mandlige fra de kvindelige badedragter. Derfor introducerede man flæser for at gør dem mere feminine - og hvorfor ændre noget der altid har virket?

Derfor findes badedragter med flæser også i mange forskellige designs, men det mest populære er flæser langs en V-halsudskæring. Det giver bare lige det der ekstra, så feminiteten rigtig kan stråle.

Hvad er ben- og rygskæring så?

Som udgangspunkt findes der 3 forskellige dele af en badedragt, der kan beskæres på forskelligt hvis i designet.

Benskæring

Rygskæring

Halsskæring

Det lyder jo ret lige til og simpelt, indtil man læser om, høj, middel og lav benskæring, samt dyb og lav U-rygskæring, crossback og racerback - og så er vi ikke nået til halsudskæringerne endnu.

Selve betegnelserne er til at have med at gøre - det handler mere om, hvad det betyder for komforten, udtrykket og funktionen af de forskellige udskæringer.

En høj benskæring er klart det mest foretrukne, da de giver en høj fleksibilitet omkring hofterne, ikke klæber til benet når de er våde og viser lidt mere hud til f.eks. solbadning. Den lave benskæring bliver tit valgt af dem, som ønsker at dække mere af hofteregionen, men som ikke ønsker at badedragten skal gå ned på benene. Den middel benskæring er kompromiset mellem de to første, hvor man ønsker lidt mere bevægelighed end den med lav, men ikke vil vise lige så meget hud som den høje.

Når det kommer til rygskæringen, er det en helt anden boldgade, da den har mere end bare æstetisk værdi. Særligt når det kommer til racerback, der er særligt designet til konkurrence. Formålet med denne udskæring er at få dragten til at sidde så stramt som muligt uden at mindske bevægeligheden omkring skulderleddet. Derfor er den heller ikke egnet til rekreationelt brug, da det vil virke for stramt og ubehageligt.

Lige omvendt er det med U-rygskæring, som både findes i en høj og dyb form. Den høje dækker meget af ryggen og skæringen går mellem skulderbladene, hvilket giver den optimale support af barm og ryg. Den dybe er derimod mere frisk og blotlægger en større del af ryggen. 

Man vil kunne finde badedragter, der har en rygudskæring ligesom racerback. Disse kaldes som oftest crossback og er ikke lige så stramt siddende som racerback. Derfor vil crossback både kunne findes som et racerback design, men også med tyndere stropper.

Vælg badedragten i de rigtige materialer

Selvom mange af de forskellige badedragter er lavet i de samme materialer, så er alligevel forskel på dem og ikke mindst sammensætningen af dem. Som udgangspunkt findes der overordnet 5 forskellige materialer, der er de mest gængse:

PBT polyester

Polyamid

Polyester

Elastan/spandex

Bomuld

Hertil skal nævnes, at der også findes en 6. variant, der består af polyester fra genanvendt plast. Ligeledes skal det også bemærkes, at man ikke finder mange badedragter lavet i bomuld, da det suger vandet til sig og bliver for tungt.

For at bliver helt konkrete, vil man om de forskellige materialer kunne sige:

PBT polyester: Har en godt naturligt stræk, der minder om spandex, og så er det yderst klor- og saltvandsresistent.

Polyamid: Er også kendt som nylon, og er kendetegnet ved at være hurtigtørrende, vandresistent (det suger ikke vand til sig) og er blødt mod huden.

Polyester: I svømmetøj er det kendt for at være yderst langtidsholdbart og holder formen, selv efter længere tids brug.

Elastan/spandex: Er enormt fleksibelt og gøre badedragten i stand til at strække sig, så den bedre former sig til kroppen

Er man miljøbevidst og gerne vil have en stærk tråd i sin badedragt, kan man vælge dem der er lavet i polyester fra genanvendte plastflasker. Det kunne f.eks. være denne flotte sag, der er lavet af 55% genanvendte plastflasker opsamlet fra havet.

Hvilken badedragt skal jeg så vælge?

Selvom de fleste badedragter vil passe alle former og størrelser, så er der nogen typer og modeller der passer bedre til kropsformen eller den aktivitet de skal bruges til. I forhold til det sidste ligger de største overvejelser i forhold til svømmetræning og konkurrence. Vil du præstere godt til en konkurrence, kommer du ikke uden om en konkurrencedragt.

Men skal badedragten bruges til svømmetræning er det rigeligt at vælge en badedragt med ben eller høj benskæring og en racerbackryg. Det vil gøre dig tilpas strømlinet i vandet. Er den i stedet for til vandaerobic, vil alle badedragter uden ben være at foretrække, da dem med ben kan hindre fleksibiliteten omkringer hofterne.

Er din badedragt i stedet for til badeferie, strandtur og hygge, så vil de forskellige modeller passe bedre end andre i forhold til din kropstype. Mange deler det op, så man kan have en:

V-form

A-form/pæreform

Æbleform

Timeglas-form

Ved en V-form har man bredere skuldre end hofter, og derfor vil en badedragt med høj benskæring og tykke stropper komplimentere kroppen bedst. Det vil give et større udtryk af bredere hofter og stropperne vil dele skuldrene lidt op, så de ikke ser så brede ud.

A- eller pæreformen er kendetegnet ved brede hofter, smal talje og smalle skuldre, hvor en badedragt med smalle stropper eller halterneck, vil være den mest komplimenterende.

Æbleformen har mere runde former omkring over og underkrop, men lange slanke ben. Der vil badedragter med mønstre eller flæser, samt en høj benskæringer være den mest ideelle.

Timeglasfiguren vil blive komplimenteret godt af de fleste badedragterstyper, så der gælder der mere om at finde modeller der fremhæver det du ønsker at fremhæve, om det så er barm, talje eller hofter. Er du stadigt lidt i tvivl om, hvad du skal vælge i forhold til din kropsform, så kan du læse meget mere om det lige her.

Men efter du har læst denne blog, er du nu et skridt tættere på at være ekspert i badedragter.

Anbefalet til dit køb

32% køber disse produkter sammen med din kurv

Luk kvikshop
Luk
  • Søgeresultater
  • Produkter

Søgeresultater

    Ingen resultater for ""

    Spørg vores kundeservice

    Ring til os

    71 74 71 94

    Skriv til os

    support@watery.dk

    Åbningstider

    Ma-Fr: 08-22 / Lø-Sø: 10-22

    Chat med os

    I højre hjørne